Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2023 10:59

Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (είκοσι δύο)

Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (είκοσι δύο)

Του Θανάση Παντέ

Ήταν λοιπόν όλοι εκεί, στη δεύτερη πανσέληνο του Αυγούστου, στη Στούπα. Και βρέθηκαν εκεί φεύγοντας από την Αίγινα μετά τον Δεκαπενταύγουστο, όπως είχε προτρέψει και η Λουίζα Μπρανκούρ. 

Εκεί και το ζευγάρι της ιστορίας μας, Εκείνος και Εκείνη, αλλά και ο Κουρτ με τη Βάιλ. 

 

Τελευταία στιγμή έφτασαν ο μπάτλερ Τζιάκομο και ο αμαξάς Αχαιός, αλλα όχι και ο Ιάσων Γουηβέριος, που κανείς δεν ήξερε που βρισκόταν, αφού τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου είχε φύγει και από το Αρχοντικό της Ζηνοβίας χωρίς να ενημερώσει κανέναν. Άλλωστε και κανένας δεν είχε ανησυχήσει. 

Αν κάτι συνδέει την Αίγινα με τη Στούπα είναι η παρουσία του Νίκου Καζαντζάκη αφού και στις δύο περιοχές έζησε για καιρό. Μάλιστα, όπως είναι ήδη γνωστό, στη Στούπα έζησε με τον Ζορμπά και εκεί εμπνεύστηκε την ιστορία που τον έκανε μετά παγκοσμίως αναγνωρίσιμο και την οποία έγραψε αργότερα στην Αίγινα, όπου είχε σπίτι για 20 χρόνια. Και εωώ στην Αίγινα επέστρεφε συνεχώς αυτά τα 20 χρόνια, στη Στούπα δεν επέστρεψε ποτέ. Τυχαίο; Μάλλον όχι αλλά έχει δεν πλέον καμία σημασία. Προτομές του πάντως και δρόμοι με το όνομά του υπάρχουν και σε Στόυπα και σε Αίγινα. 

Στη Στούπα λοιπόν, στις 31 Αυγούστου, μια νύχτα με πανσέληνο, τη δεύτερη μέσα στο μήνα, ύστερα από πολλά χρόνια, στον προαύλιο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου παρουσιάστηκε το βιβλίο του Παναγιώτη Γιαννουλέα, “Τετράκις εις θάνατον! Η δηλητηριάστρια της Μάνης” (Εκδόσεις Κύφαντα). Και ήταν μια εξαίσια νύχτα αυτή και εν μέσω ενός πολυπληθούς και θερμού ακροατηρίου, μίλησαν για το βιβλίο ο “πρύτανης” του αστυνομικού ρεπορτάζ, άλλοι τον λένε και “πατριάρχη”, Πάνος Σόμπολος, επίσης ο γράφων Θανάσης Παντές και η επιζήσασα τη δολοφονικής μανίας της δηλητηριάστριας, Αθηνά Θωμέα, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο εκδότης Γιάννης Χουτόπουλος και η υπεύθυνη του Δημοτικού Σχολείου και οργανώτρια της εκδήλωσης Αθανασία Κάτσικα. Και φυσικά ο συγγραφέας Παναγιώτης Γιαννουλέας, που δεν έκρυψε για άλλη μια φορά τη συγκίνησή του. 

Εκεί και ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Αντιλόγου, που ήταν συνδιοργανωτής της εκδήλωσης, Ανδρέας Ζαγάκος, καθώς και ο αδερφός του, λάτρης της βιοσοφίας, Χρήστος Ζαγάκος. 

Επίσης και ο μετρ του τουριστικού γίγνεσθαι, Κώστας Ανδριανόπουλος, που αποφάσισε να είναι και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος αυτή τη φορά.

Και πολλοί άλλοι βέβαια, ανάμεσά τους και οι ήρωες της ιστορίας, τεχνηέντως απαρατήρητοι μέσα στο πλήθος. 

Αλλωστε έφυγαν μόλις τελείωσε η εκδήλωση, χωρίς να προμηθευτούν το βιβλίο, το οποίο, παρεμπιπτόντως, ήδη είχαν διαβάσει πριν πάνε στη Στούπα. 

-ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ- 

 

Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (ένα)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δύο)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (τρία)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (τέσσερα)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (πέντε) 
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (έξι)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (εφτά) 
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (οχτώ)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (εννιά)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δέκα)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (έντεκα)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δώδεκα)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δέκα τρία)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δέκα τέσσερα)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δέκα πέντε)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δέκα έξι) 
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δέκα εφτά)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δέκα οχτώ) 
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δέκα εννιά)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (είκοσι)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (είκοσι ένα)