Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2023 10:14

Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (είκοσι τέσσερα)

Άνω Πόλη Κυπαρισσίας Άνω Πόλη Κυπαρισσίας

Του Θανάση Παντέ

Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψε από τη Μεσσηνία η Λουίζα Μπρανκούρ, όπως εκμυστηρεύτηκε στον γράφοντα, χωρίς ωστόσο καμία διάθεση να θέλει να επιστρέψει σε αυτήν, όπως ευθαρσώς είπε. 

 

Και αφού πήγε στη Στούπα για την εκδήλωση της 31ης Αυγούστου, την επόμενη μέρα βρέθηκε στην αρχόντισσα του Ιονίου Κυπαρισσία να απολαμβάνει το ηλιοβασίλεμα και να περιηγείται στην παλιά ή Άνω Πόλη, που την ενθουσίασε όπως είπε. 

Θα ήθελε να μείνει περισσότερο εκεί αλλά ο κόμης Λάου Λάου, που την φιλοξενούσε, την ήθελε μαζί του στο ταξίδι που θα έκανε στην Πάτρα και έτσι έφυγαν γρήγορα για το μεγαλύτερο λιμάνι της Πελοποννήσου, που είναι συγχρόνως και πύλη εισόδου-εξόδου για την Ιταλία, που τυγχάνει παρεμπιπτόντως η αγαπημένη χώρα της Λουίζας Μπρανκούρ. 

Από την Ιταλία ως την Αίγινα πάντως η διαδρομή υπήρξε συναρπαστική για την ίδια, ενώ χρειάζεται να επισημανθεί πως, αν και λάτρης της Ιταλίας, η Λουίζα Μπρανκούρ είναι Γαλλίδα στην καταγωγή και μάλιστα από την οικογένεια του Λουδοβίκου Μπρανκούρ, που διέπρεψε στη Γαλλική Επανάσταση υποστηρίζοντας τον βασιλιά και στη συνέχειας προσχωρώντας στο νικηφόρο κίνημα των επαναστατών ως ήρωας πριν καταλήξει προδότης και φυγάς στην Ιταλία, όπου ξανάκανε τον ήρωα, όπως πλέον είχε συνηθίσει να κάνει. 

Αυτή την ιστορία η Λουίζα Μπρανκούρ την έκανε μυθιστόρημα χάρη στον Ιάσονα Γουηβέριοα, με τον οποίο έζησε κάποτε έναν φλογερό έρωτα, ώσπου εμφανίστηκε η σκιά του και άλλαξαν όλα. 

Η ίδια όμως δεν κοιτάζει στο παρελθόν αλλά χαίρεται το παρόν και αυτό στη νζωή της σχετίζεται πλέον με τον κόμη Λάου Λάου, τον οποίο είχε μαζί της και στη Στούπα, την οποία Στούπα ο κόμης σεργιάνισε απ’  άκρη σε άκρη, ενώ δεν παρέλειψε να συνομιλήσει με τους ντόπιους και να τους ρωτήσει για τον Καζαντζάκη, χωρίς όμως να τον ικανοποιούν οι απαντήσεις τους. Και πως να τον ικανοποιούσαν άλλωστε, αφού αυτά που ήθελε να μάθει δεν τα γνώριζαν. 

Έτσι έμεινε με την απορία αλλά δεν τον ένοιαξε και τόσο, αφού είχε αποφασίσει, όταν θα επέστρεφε στην Αίγινα, να συνέχιζε ενδελεχώς τις έρευνές του στα τοπικά αρχεία και μάλιστα στο αρχείο του Ερνέστου Καποδίστρια, που είχε στη διάθεσή του στο Αρχονικό του ο Ιάσων Γουηβέριος. 

Τουλάχιστον του είχε επιτρέψει να ασχολείται με το αρχείο του, αφού ο ίδιος είχε πάψει πλέον να δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον για την αξιοποίησή του. 

Γνωρίζοντας τον Ιάσονα Γουηβέριο ο Λάου Λάου ήταν βέβαιος πως στο αρχείο αυτό θα έβρισκε πολύτιμα στοιχεία για ό,τι τον ενδιέφερε σε σχέση με την Αίγινα και τα πρόσωπα που έζησαν σε αυτήν, φυσικά και του Νίκου Καζαντζάκη συμπεριλαμβανομένου. 

Δεν έπαυε να τον απασχολεί ωστόσο γιατί ο Ιάσων Γουηβέριος αδιαφορούσε, προκλητικά μάλιστα, για το αρχείο του. 

-ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ-Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (ένα)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δύο)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (τρία)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (τέσσερα)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (πέντε) 
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (έξι)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (εφτά) 
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (οχτώ)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (εννιά)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δέκα)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (έντεκα)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δώδεκα)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δέκα τρία)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δέκα τέσσερα)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δέκα πέντε)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δέκα έξι) 
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δέκα εφτά)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δέκα οχτώ) 
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δέκα εννιά)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (είκοσι)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (είκοσι ένα)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (είκοσι δύο)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (είκοσι τρία)