Κυριακή, 01 Ιανουαρίου 2023 10:28

«Η ενεργειακή κρίση θα διαβρώσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης το 2023» Economist Intelligence Unit

«Η ενεργειακή κρίση θα διαβρώσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης το 2023» Economist Intelligence Unit

ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ – ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ

Του Σωτήρη Βλάχου

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΌΨΗ  

Με τον πιο πάνω τίτλο κυκλοφόρησε στις 20 του Δεκέμβρη ανάλυση του Economist Intelligence Unit, για τις οικονομικές εξελίξεις.

Το EIU δεν είναι μια τυχαία «δεξαμενή σκέψης». Θεωρείται από τις πιο σοβαρές, αν όχι η πιο σοβαρή των αστικών επιτελείων.

Είναι το επιτελείο που πρόβλεψε την παγκόσμια κρίση του 2008, ενάμιση περίπου χρόνο πριν το ξέσπασμά της.

Έκανε την πρόβλεψη όταν πολλοί επίσημοι αστικοί οργανισμοί βαθμολογούσαν τις επιδώσεις των αμερικάνικων χρηματοπιστωτικών κολοσσών με άριστα, ακόμα και λίγες μόνο μέρες πριν την οικονομική κατάρρευση στις ΗΠΑ, η οποία γονάτισε την παγκόσμια οικονομία σε ένα δεκαπενθήμερο.

Μέχρι και έξι ημέρες μόνο πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers, που αποτέλεσε τη σπίθα που οδήγησε στην μεγάλη κρίση, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's διατήρησε σε αξιολόγησή του τη Lehman Brothers στην επενδυτική βαθμίδα "A".

«Η Moody's περίμενε ακόμη περισσότερο, υποβαθμίζοντας τη Lehman  (κατά μια μόνο μονάδα παρακαλώ) μία εργάσιμη ημέρα πριν την κατάρρευσή της».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, όπου αυτοί που αξιολογούν έχουν διατεταγμένη αποστολή αλλά και τεράστια οικονομικά κίνητρα να βαθμολογούν το σύστημα και τις συνιστώσες του με όσο πιο ψηλή βαθμολογία γίνεται, είναι μεγάλη εξαίρεση οι οργανισμοί που δεν ακολουθούν. Και πρέπει κάποιος να ακούει πολύ προσεκτικά αυτό που έχουν να πουν.

Στόχος τους δεν είναι, φυσικά, να αναδείξουν την καταστροφική φύση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος - αυτό θα έπρεπε να είναι δουλειά όσων επικαλούνται την αριστερά και δυστυχώς μόνο εξαιρέσεις θα συναντήσει κάποιος.

Οι εκτιμήσεις τους γίνονται με στόχο να επιστήσουν την προσοχή των ιθυνόντων, για να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί. Κάτι για το οποίο δεν είναι και πολύ αισιόδοξοι στη συγκεκριμένη περίπτωση

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

 

«Η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι πιθανό να εξαντληθεί πλήρως μέχρι την άνοιξη του 2023 και μόνο μικρή νέα ικανότητα εισαγωγής θα είναι διαθέσιμη…

«‘Ως αποτέλεσμα, ο αγώνας για το φυσικό αέριο θα είναι εξίσου άσχημος, αν όχι χειρότερος, το 2023» (EIU).

Το 2023 όμως είναι εδώ και η άνοιξη σε δύο μήνες. Μια βαθιά κρίση στην Ευρώπη είναι και με τα δύο πόδια παρούσα.