LEONIDAS MPALIKHS
Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2023 01:30

Ο ανθρωπισμός «ξεχειλίζει» όταν φονιάς είναι ο σεισμός αλλά όλα είναι εντάξει όταν φονιάς είναι ο πόλεμος

φωτογραφία που θα μπορούσε να είναι είτε από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, για παράδειγμα, είτε από τον σεισμό σε Τουρκία / Συρία φωτογραφία που θα μπορούσε να είναι είτε από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, για παράδειγμα, είτε από τον σεισμό σε Τουρκία / Συρία

Του Σωτήρη Βλάχου

ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ

Μέσα στην τραγικότητα των γεγονότων σε Τουρκία και Συρία, το ζήσαμε και αυτό. Στο ίδιο δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού, παρουσιάστηκε πρώτη η είδηση των καταστροφών του σεισμού, με κεντρικό σημείο το «ξεχείλισμα του ανθρωπισμού» και δεύτερη η είδηση της μεγάλης επιτυχίας της Ελλάδας να εξασφαλίσει από τις ΗΠΑ την αγορά των μαχητικών αεροπλάνων F35.

Τόσο στην περίπτωση του σεισμού όσο και στην περίπτωση των πολεμικών αεροπλάνων, μια είναι η κατάληξη: Θάνατος και καταστροφές.

Οι ίδιοι όμως πολιτικοί, ΜΜΕ και δημοσιογράφοι θρηνούν στην πρώτη περίπτωση και αναφέρονται στην ανάγκη επίδειξης ανθρωπισμού και αλληλεγγύης μπροστά στο θάνατο αθώων, ενώ στη δεύτερη επικεντρώνονται πάνω στις «υπέροχες» μηχανές, τις εκπληκτικές δυνατότητες τους (τόσος θαυμασμός πια για μηχανές ολέθρου), την υπεροπλία που δίνουν απέναντι στον εχθρό -στον εχθρό που συμπεριλαμβάνονται όλοι αυτοί για τους οποίους «θρηνούν» στην πρώτη περίπτωση.

 «Δεν υπάρχει στόχος που το αεροσκάφος να μην μπορεί να πλήξει- ακόμα και τους πιο καλά προστατευμένους στα βάθη της Τουρκίας». Ότι οι στόχοι είναι άνθρωποι, αυτοί που αποκαλούνται θύματα του Ερτογάν, δεν έχει καμιά σημασία σε αυτή την περίπτωση.

Είναι τρομακτικά τα μεγέθη του θανάτου που ο σεισμός προκάλεσε μέσα σε λίγα λεπτά που κράτησαν συνολικά οι σεισμικές δονήσεις, αλλά  είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό του θανάτου που προκάλεσαν οι δυτικές επεμβάσεις έστω και μόνο σε Αφγανιστάν και Αραβικό κόσμο, έστω και τα τελευταία μόνο χρόνια.

Μόνο στη Συρία στην οποία αναγκάζονται τώρα να αναφερθούν και να θυμίσουν ότι υπάρχει στο χάρτη ως χώρος όπου ζουν άνθρωποι, τα θύματα από τις δυτικές «ειρηνευτικές» επεμβάσεις συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Και το αποτέλεσμα του σεισμού δεν είναι παρά «κρίση πάνω από πολλαπλές κρίσεις στην πληγείσα περιοχή».

Θυμήθηκαν τώρα και τις συγκρίσεις της δύναμης του φυσικού αυτού φαινομένου με αυτήν των πυρηνικών όπλων: ο σεισμός στην Τουρκία είναι ίσος με 33.000 βόμβες Χιροσίμα. Μόνο που ο σεισμός είναι εχθρός του ανθρώπινου είδους ενώ η κατασκευή πυρηνικών όπλων είναι απόλυτα νόμιμη σύμφωνα με την ηθική του σημερινού πολιτισμού, όταν φυσικά γίνεται από την πολιτισμένη Δύση και όχι από την Κορέα.

Ο Ερτογάν είναι εχθρός όχι διότι ηγείται ενός κράτους που εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μεγαλοκατασκευαστών επέτρεψε την ανέγερση κάθε είδους προβληματικών, φτηνών κτιριακών συγκροτημάτων, «δολοφονώντας», τώρα με τον σεισμό, δεκάδες χιλιάδες, αλλά διότι διεκδικεί αμφισβητούμενα έτσι και αλλιώς ύδατα. Και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν διεκδικώντας τα «εθνικά» μας ύδατα θα σκοτώνουμε τους ίδιους που ο Ερτογάν δολοφονεί σήμερα.

Κοινή συνισταμένη έχει γίνει η αναφορά στις «αποδοκιμασίες που εισπράττει ο Ερτογάν από τα θύματα του σεισμού», χωρίς κάποια σύνδεση με το ότι αυτά τα θύματα του Ερτογάν θα είναι τα θύματα και σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης.

ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

Στις πιο πρόσφατες ειδήσεις, αυτές του Σαββάτου, συμπεριλαμβάνονται στοιχεία όπως ότι 55 χιλιάδες κτίρια δεν έκαναν προσεισμικό έλεγχο ποτέ παρόλο που δόθηκε εντολή να ελεγχθούν πριν από 22 χρόνια.

Μια σειρά κτήρια του 2019 διαφημίζονταν ως κατασκευές που τηρούσαν όλους τους αντισεισμικούς κανονισμούς.

Τέσσερα χρόνια μετά, από τα χαλάσματα αυτών των κτιρίων έχουν ήδη ανασυρθεί χιλιάδες νεκροί και κάθε νέος υπολογισμός των θυμάτων τα ανεβάζει σε καινούργια ύψη.

Μέσα στα πολλά του διεφθαρμένου τουρκικού κράτους, που δεν είναι διεφθαρμένο διότι είναι τούρκικο αλλά διότι είναι καπιταλιστικό, καταγράφεται και το ότι πέρασε νόμος που έναντι καταβολής χρηματικού αντιτίμου χορηγούσε αμνηστία για σοβαρότατες παραβιάσεις των οικοδομικών και αντισεισμικών κανονισμών.

Η τελευταία σχετική ρύθμιση ονομάστηκε «ειρήνη χωροταξίας» και πέρασε σε νόμο το 2018, χρονιά των τελευταίων προεδρικών εκλογών.

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών του κλάδου, που επικαλείται το βρετανικό The Τelegraph, περίπου 13 εκατομμύρια κτήρια σε ολόκληρη την Τουρκία που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές έχουν έκτοτε νομιμοποιηθεί».

Υπήρξαν προειδοποιήσεις για τις συνέπειες αυτής της νομοθεσίας που «θα σημάνει τη μετατροπή των πόλεων μας, ιδίως της Κωνσταντινούπολης, σε νεκροταφεία και θα έχει ως αποτέλεσμα μέσα από τα σπίτια μας να ξεφυτρώνουν φέρετρα».

Ο πόλεμος και ο σεισμός έχουν ακριβώς τα ίδια θύματα για τους ίδιους λόγους και ο επιλεκτικός θρήνος στην δεύτερη περίπτωση δεν είναι παρά ένδειξη της απέραντης υποκρισίας του σύγχρονου πολιτισμού.

 

 

 

 

 

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΠΕΙΛΗΣ
ΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ RAFALE και τι πραγματικά εξυπηρετούν
ΗΠΑ, Ρωσία και Ουκρανικό
ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ-Ανοίγουν τις πόρτες του φρενοκομείου
Η Κύπρος μπροστά στη διχοτόμηση - Η συμμορία επικαλείται την εθνική ενότητα
ΚΑΙ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΩΡΑ προστίθεται σε ανεργία-φτώχεια και αναδεικνύει τα αδιέξοδα του παγκόσμιου συστήματος
Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία ΙΙ (έκτακτο άρθρο λόγω των εξελίξεων για τη στήλη “Ένας κόσμος ένας λαός”)
Ουκρανία: Ο θάνατος και η καταστροφή συνεχίζονται
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Φιλελεύθερη και αριστερή διανόηση πνίγηκαν στα γεγονότα
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - Διασώζει τη τιμή του ελληνικού κινήματος
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - Διασώζει την τιμή του ελληνικού κινήματος (2ο μέρος)
ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ «ΔΙΚΑΙΟ» ΤΟΥΣ και οι επιπτώσεις για τους λαούς του κόσμου
ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ; Που ακόμα και να υποχρεωθούν σε ειρήνη, ετοιμάζονται για τον επόμενο πόλεμο…
ΣΤΗΝΕΤΑΙ ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ - Τα κινήματα των λαών μπορούν και πρέπει να το ανατρέψουν
“Πλησιάζουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο της ανθρώπινης ιστορίας”
Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και το Πάσχα των χριστιανών – Κάνει ο Θεός πολέμους;
ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ -ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΣΙΩΠΗΣ Οι επιλογές δεν ήταν μόνο Μακρόν ή Λεπέν
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ… φέρνουν όλο και πιο κοντά και το τέλος τους
H ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΓαλλία: Βάζουν ξανά μπροστά οι μηχανές της ιστορίας;Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ - Η σύγκρουση δυο σοβινισμών όπως τη μαρτυρούν οι ομαδικοί τάφοι
Εγκλήματα στην Κύπρο - "Χρειάζονται χίλιες φωνές για να πουν μιαν αλήθεια"
ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ «Δεν υπάρχουν βάρβαροι λαοί, υπάρχουν βάρβαρες σχολές σκέψης… ο διεθνισμός ήταν η απάντηση στις δικές μου εθνικιστικές αντιλήψεις»
Αντί απάντησης βρίσκουν καταφύγιο στην κατηγορία του προδότη
Γαλλικές βουλευτικές εκλογές – Εξαιρετικές εξελίξεις για την Ευρώπη και τον κόσμο
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνοδοί των Δυτικών
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΜΒΛΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ - Πόση δημοκρατία χωρά σε ένα καπιταλισμό της οικονομικής κρίσης;
Κύπρος 1974 - Ευρώπη και κόσμος 2022
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Και η ειρήνη που χάθηκε από τον ορίζοντα
Ο δοξασμένος από τους δυτικούς Γκορμπατσόφ
Μετασοβιετική Ρωσία
Θεσσαλονίκη: Εξαγγελίες Τσίπρα
ΠΙΘΑΝΗ ΝΕΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Ακροδεξιοί/φασίστες στην Ιταλική κυβέρνηση
Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Υποκρισία και απανθρωπιά σε όλο τους το μεγαλείο
Δολοφονίες στο Αιγαίο – Τεράστιες οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Εξαγγελία παναπεργίας (Για μια θέση στον ήλιο)
Επετειακό για τη Ρωσική Επανάσταση
Ρωσική Επανάσταση (2ο κείμενο)
Ρωσική Επανάσταση (3ο κείμενο)
Ρωσική Επανάσταση (4ο κείμενο)Ρωσική Επανάσταση (5ο κείμενο)
Ρωσική Επανάσταση (6ο κείμενο)
Μια κατάσταση εκτός ελέγχου που πρέπει να κτυπήσει καμπανάκι για την αριστερά
Σκάνδαλο Καϊλή (ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ) ή σκάνδαλο ευρωπαϊκών θεσμών;
«Η ενεργειακή κρίση θα διαβρώσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης το 2023» Economist Intelligence Unit
«Η βιομηχανική παραγωγή έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται κατακόρυφα» Economist Intelligence Unit
ΣΥΡΙΖΑ: Μπροστά σε νέα διακυβέρνηση;