LEONIDAS MPALIKHS
Κυριακή, 12 Μαρτίου 2023 03:19

Κοινωνική έκρηξη – «Κεραυνός εν αιθρία;»

Κοινωνική έκρηξη – «Κεραυνός εν αιθρία;»

ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ

Του Σωτήρη Βλάχου

 

«ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΟΙΩΝΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ»

Σε κείμενο μας πριν τρεις εβδομάδες (19/2/03), με τίτλο «Κάτω από την επιφάνεια πολύ δυσοίωνων εξελίξεων» αναφέραμε, μεταξύ άλλων:

 

«Οι καθημερινές εξελίξεις μπορούν πολύ εύκολα να προκαλέσουν δυστυχία σε κάθε απλό άνθρωπο που παρακολουθώντας τις δεν βλέπει τίποτα άλλο παρά  μια τραγικά αδιέξοδη κατάσταση…»

 

«Σε μια σειρά χώρες η σοσιαλδημοκρατία και η παραδοσιακή αριστερά βρίσκονται σε άτακτη υποχώρηση παρά τη σαρωτική επίθεση του νεοφιλελευθερισμού σε όλα τα επίπεδα της ζωής».

 

«Από αυτή την επίθεση στις ζωές των ανθρώπων ο μεγάλος κερδισμένος προς το παρόν είναι ο εθνικισμός και ο φασισμός που στην έλλειψη άλλης πειστικής εναλλακτικής παρουσιάζονται ως οι ‘εν δυνάμει σωτήρες’».

 

«Κάτω όμως από την επιφάνεια των αλυσιδωτών αρνητικών εξελίξεων συντελείται και μια άλλη πανίσχυρη διαδικασία. Αυτή της εξαγωγής πολιτικών συμπερασμάτων από τις μάζες των λαϊκών στρωμάτων. Το πότε και πώς αυτό θα εκφραστεί είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Το σίγουρο όμως είναι ότι θα εκφραστεί και η σημερινή καταβαράθρωση κάθε ελπίδας θα ανακοπεί».

 

Οι πανελλήνιες μαζικές κινητοποιήσεις, οι πιο μαζικές για πολλά χρόνια και ακόμα περισσότερο τα συνθήματα τους, φαίνεται να επιβεβαιώνουν την πιο πάνω πρόβλεψη.

 

Το φοβερό δυστύχημα των σιδηροδρόμων στα Τέμπη έπαιξε το ρόλο του καταλύτη για να εκφραστεί λαϊκή αγανάκτηση που συσσωρευόταν για χρόνια τώρα. Και μαζί με αυτήν πιο βαθιά κατανόηση της σημερινής πολιτικής κατάστασης:

 

Το δυστύχημα δεν είναι αποτέλεσμα τραγικού ανθρώπινου λάθους, που ήταν αυτό στο οποίο αναφέρθηκε ο Μητσοτάκης αλλά και τα συστημικά ΜΜΕ τις πρώτες μέρες, αλλά αποτέλεσμα εγκληματικής εγκατάλειψης για να εξοικονομήσουν πόρους που διοχετεύονταν αλλού (τράπεζες, εφοπλιστές, απευθείας αναθέσεις)

 

ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΡΗΚΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ

 

Με το μέτρο του «Market pass» και το «καλάθι» του Άδωνι, η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κοινωνική δυσαρέσκεια που δημιουργεί η αύξηση των τιμών.

 

Μόνο που τα διάφορα «pass» κύριο στόχο έχουν τη στήριξη των επιχειρήσεων μέσα από υποτιθέμενη ενίσχυση των εργαζομένων.

Το συνολικό όφελος όπως έχει εκτιμηθεί από αυτές τις επιδοτήσεις κυμαίνεται από 22-55 ευρώ το μήνα.

 

Στα μέτρα εντάχθηκε και η κάρτα αγορών (10% επί των αγορών).

 

Το πόσο τα μέτρα αυτά βοηθούν ουσιαστικά μπορεί κάποιος να το αντιληφθεί αν λά­βει υπόψη ότι ο επί­ση­μος πλη­θω­ρι­σμός στα τρό­φι­μα κι­νεί­ται γύρω στο 20% (με 19% περίπου  σε δη­μη­τρια­κά και ψωμί, 17% στο κρέας, 25% στα γα­λα­κτο­κο­μι­κά).

 

Για το 2023 τίποτε στον ορίζοντα δεν δείχνει ότι ο πληθωρισμός θα ελεγχθεί.

 

Και όμως μοναδική θεραπεία, μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης  είναι ο έλεγχος του πληθωρισμού και όχι τα επιδόματα.

 

Αν δεν βρεθεί το πώς, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να διαλύει την οικονομική δραστηριότητα, η κρίση να εξοντώνει επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που τα επιδόματα, ακόμα και αν μπορούσαν να συνεχιστούν σε αόριστο χρόνο, δεν θα καλύπτουν παρά το ελάχιστο της ζημιάς στις τσέπες των εργαζομένων

 

Πως θα γίνει αυτό, πως θα ελεγχτούν οι τιμές και η κρίση, ούτε κουβέντα. Όχι μόνο από τη ΝΔ αλλά και από τον Σύριζα και το ΠΑΣΟΚ των οποίων η αντιπολίτευση περιορίζεται μόνο στα μέτρα για αντιμετώπιση των επιπτώσεων  του πληθωρισμού και της κρίσης  και όχι στο πως αντιμετωπίζεται ο ίδιος ο πληθωρισμός κα η κρίση.

 

Μαζί με το ροκάνισμα του μισθού από τον πληθωρισμό υπάρχει και η αύ­ξη­ση των φο­ρο­λο­γι­κών επι­βα­ρύν­σε­ων, συνδυασμός που δημιουργεί συνθήκες  ολοένα και περισσότερο αφόρητες. Αφόρητες για κάτι περισσότερο από το 50% των νοικοκυριών που σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ πριν λίγους μήνες βρίσκονται πάνω ή κάτω από το όριο της φτώχειας, με τις τάσεις να είναι σαφέστατα αυξητικές.