Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023 12:45

Αθλια οικονομική και πολιτική κατάσταση και το έγκλημα στους σιδηροδρόμους

Αθλια οικονομική και πολιτική κατάσταση και το έγκλημα στους σιδηροδρόμους

ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ  

Του Σωτήρη Βλάχου

ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΚΟΚΤΕΙΛ

Οι άθλιες για τις μάζες οικονομικές συνθήκες συνδυάστηκαν με εξίσου άθλιες πολιτικές εξελίξεις του τελευταίου καιρού, όπως αυτές των απευθείας αναθέσεων, των  υποκλοπών  ΕΥΠ με όλα τα στοιχεία να δείχνουν ως κορυφή τον ίδιο τον Μητσοτάκη, τις αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες του δικτύου της Greek Police Mafia (για να μην αναφερθούμε στη λίστα Λαγκάρντ, τα Panama Papers, Pandora Papers.

Αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ δημιούργησε την σημερινή έκρηξη.

Τι είναι η Greek Police Mafia;

Σύμφωνα με τη δικογραφία που συντάχθηκε τα μέλη του κυκλώματος (αστυνομικοί) κατηγορήθηκαν ότι πούλαγαν προστασία, μεταξύ άλλων, σε οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες αποκομίζοντας περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ κάθε μήνα.

Η δίκη ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2023 και οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

Μπορεί να αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι από την αστική δικαιοσύνη σε αυτή την περίπτωση και να μην βρέθηκαν ένοχοι σε όλες τις άλλες, αλλά οι μάζες έβγαλαν τη δική τους ετυμηγορία. Μπορεί σε μια σειρά περιπτώσεις να φαίνεται ότι η αστική προπαγάνδα κερδίζει παραποιώντας, κάνοντας πλύση εγκεφάλου, αλλά μέσα από λάθη και με  το δικό τους τρόπο οι μάζες βγάζουν τελικά συμπεράσματα.

Όλη την προηγούμενη περίοδο συντελέστηκαν σημαντικές αλλαγές στις συνειδήσεις που ενώ το μέγεθος τους δεν μπορούσε κανένας να ψηλαφίσει, υπήρχαν όμως παρόλα αυτά ενδείξεις ότι κάτι γινόταν.

Μια τέτοια ένδειξη ήταν και η δημοσκόπηση της Metron Analysis, που δεν μπορεί να κατηγορηθεί για αντικυβερνητικές διαθέσεις. 

Αυτή η δημοσκόπηση έδειξε ότι η «εκλογική δεξαμενή», όπως την ονομάζουν, της ΝΔ είχε μειωθεί από το 60% του 2019 και το 58% του 2020, σε μόλις 44% σήμερα.

Τι είναι εκλογική δεξαμενή; Είναι το μέγιστο ποσοστό των ψηφοφόρων από το οποίο κάποιος πολιτικός σχηματισμός θα μπορούσε να βρει στήριξη σε εκλογές.

Το πολιτικό σκηνικό άλλαζε, αυτό ήταν ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Εκείνο όμως που ήταν αδύνατο να εκτιμηθεί ήταν το μέγεθος και βάθος των αλλαγών.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ

Το έγκλημα στους σιδηροδρόμους φαίνεται ότι φανέρωσε αυτό το βάθος και μέγεθος.

Οι διαδηλώσεις και ο παλμός τους ήταν ό,τι πιο μεγάλο έχω δει στα εξίμισι χρόνια που ζω Ελλάδα.

Γενικά υπάρχει η εκτίμηση ότι ήταν ό,τι πιο μαζικό και εκρηκτικό από τις κινητοποιήσεις και συνελεύσεις των πλατειών του 2012 -14 που άλλαξαν άρδην το πολιτικό σκηνικό και έφεραν τον Σύριζα στην εξουσία.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τετάρτης που πέρασε συμμετείχαν μαζικά εργαζόμενοι από όλους τους χώρους.

Στην Αθήνα δεν κυκλοφόρησαν λεωφορεία και τρόλεϊ επίσης, καθώς το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ συμμετείχε στην απεργία και τις εκδηλώσεις.

Σε Μετρό, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και Τραμ, υπήρξε μαζική ανταπόκριση σε κάλεσμα που έκαναν και τα έξι σωματεία που τόνισαν ότι «κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, απαιτώντας να αποδοθούν πραγματικές ευθύνες όσο ψηλά και εάν βρίσκονται, για να μην περάσει το έγκλημα των Τεμπών στη λήθη και για να ανατραπεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που βάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο ζύγι του κόστους».

Ένα εκπληκτικό στοιχείο των κινητοποιήσεων ήταν ότι ενώ το δυστύχημα αφορούσε χώρο ο οποίος ανήκει σε δύο δημόσιες εταιρείες, το συμπέρασμα του κόσμου ήταν ότι πρέπει «να ανατραπεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που βάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο ζύγι του κόστους».