Κυριακή, 02 Ιουνίου 2024 02:48

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Η κατάσταση στην αριστερά και η σημασία τους

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Η κατάσταση στην αριστερά και η σημασία τους

ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ

Του Σωτήρη Βλάχου

ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Βρισκόμαστε μπροστά στις ευρωεκλογές όπου η μη συμμετοχή και η απαξίωση κατά τα φαινόμενα θα σπάσει ρεκόρ. Ο κόσμος στην πλειοψηφία του δεν ελπίζει σε τίποτε, ακόμα και αν πάει να ψηφίσει.

Είναι αλήθεια ότι οι εκλογές δεν μπορούν να αλλάξουν ουσιαστικά πράγματα. Και ειδικά οι εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο.  Έχουν όμως τη δική τους σημασία. Με γενικά πιο οξυμμένο ενδιαφέρον του κόσμου για την πολιτική, μπορούν να περάσουν μηνύματα πιο εύκολα. Και η αυξημένη εκλογική δύναμη της αριστεράς εμψυχώνει την εργατική τάξη για πιο αποφασιστικές μάχες.

 

Πώς μεταφράζονται τώρα αυτά στην ελληνική περίπτωση; Πώς μπορεί να έχει σημασία ένα αυξημένο ποσοστό για Σύριζα και ΠΑΣΟΚ;

 

Είναι ακραία τα όσα συνέβησαν την τελευταία περίοδο.

 

Από το έγκλημα στα Τέμπη μέχρι τις υποκλοπές, το έγκλημα στην Πύλο για το οποίο κινούνται από πολλές πλευρές της Ευρώπης ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση.

 

Από τις υποκλοπές και την ανεργία και φτώχεια, μέχρι έναν πρωθυπουργό που πιάνεται επανειλημμένα να ψεύδεται για να συγκαλύψει εγκλήματα, αυτή η κυβέρνηση έπρεπε να καταρρέει.

 

Και όμως όχι μόνο δεν συμβαίνει αυτό, αλλά οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Ν.Δ. μέχρι και πάνω από 15 μονάδες πάνω από τον δεύτερο.

 

ΣΥΡΙΖΑ

Η Ελλάδα τάραξε το ευρωπαϊκό σύστημα το 2015 με την εκλογή Σύριζα στην κυβέρνηση. Ακολούθησε το 62% του δημοψηφίσματος, που ήταν καθαρή στήριξη σε μια κυβέρνηση που φαινόταν διατεθειμένη να κάνει κάτι. Ο κόσμος αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα το κλείσιμο των Τραπεζών.

 

Αυτός ο κόσμος θα μπορούσε να κάνει μεγάλα πράγματα, αν η κυβέρνηση Τσίπρα δεν συνθηκολογούσε.

 

Το σημερινό πρόγραμμα Σύριζα είναι σε μεγάλο βαθμό αντιγραφή του προγράμματος μετά την συνθηκολόγηση, που οδήγησε στην απαξίωση. Με επιπλέον αρνητικό ότι του Σύριζα που ταρακούνησε την Ευρώπη, ηγείται σήμερα ο Κασσελάκης.

 

Η προεκλογική καμπάνια του Σύριζα, είναι η προσωπική καμπάνια του Στέφανου Κασσελάκη, στην οποία  η έμφαση είναι στον Κασσελάκη και τη «γοητεία» του.

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 30 Απριλίου στην εκπομπή «Σούπερ Κατερίνα» στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε σίγουρος για την επιτυχία αυτής της τακτικής. Το πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, ανέλαβε την ευθύνη της καμπάνιας Σύριζα και είναι σίγουρος για την επιτυχία της.  

 

Ζούμε σε μια κοινωνία που τα πράγματα είναι αμείλικτα.  Πολλοί έχουν υποσχεθεί πολλά, αλλά έβαλαν την ουρά στα σκέλια όταν συνάντησαν την αποφασιστική αντίδραση αυτών που ελέγχουν οικονομικά την κοινωνία.

 

Ο Κασσελάκης δεν έχει καμιά απολύτως αίσθηση για αυτές τις πραγματικότητες. Η μόνη έγνοια του είναι το προφίλ του για το οποίο, όπως δήλωσε, δεν χρειάζεται επικοινωνιολόγο και ότι επιθυμεί να είναι ο εαυτός του.

 

Αυτά καταλαβαίνει ο Κασσελάκης ότι χρειάζεται ο ελληνικός λαός. Τι προγράμματα, τι αναλύσεις, τι ρήξεις;

«Σε 48 ώρες έχω πάει σε 4 νομούς» ανέφερε σε ανάρτησή του. Και συμπληρώνει την «επικοινωνία» του με την ελληνική κοινωνία με εμφανίσεις στα «πρωϊνάδικά», αλλά και με αυτές από το σπίτι του των 1,8 εκατομμυρίων στο Κολωνάκι και με πλάνα από το σκάφος στο Αιγαίο.

 

Τέτοια η κατρακύλα του Σύριζα που κάποτε είχα βάλει στόχο να αλλάξει την Ευρώπη.

 

Θα υπάρξει όμως κόσμος που θα ψηφίσει Σύριζα μόνο και μόνο για να εκφράσει την αντιδεξιά του στάση. Και διότι δεν πείθεται από άλλο χώρο.

 

ΠΑΣΟΚ

Ο Ανδρουλάκης δηλώνει πως το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει εναλλακτική κυβερνητική λύση στις επόμενες εθνικές εκλογές. Και ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα επιμείνει… πολιτικά στην προεκλογική περίοδο.

 

Δεν αντιλαμβανόμαστε ακριβώς τι εννοεί με το «επιμένω πολιτικά», αλλά σίγουρα τίποτε δεν λέει που να αναιρεί έστω και κατά ένα γιώτα τα προγράμματα που οδήγησαν στην απαξίωση του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, δηλώνει λάτρης της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, όταν αυτή βρίσκεται σε άτακτη υποχώρηση σχεδόν παντού.

 

Το σημερινό ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τη Ν.Δ πως επικαλείται τον εκσυγχρονισμό και τις μεταρρυθμίσεις στα λόγια, αλλά κανένα από τα δύο αυτά στοιχεία δεν φαίνεται στις νομοθετικές της πρωτοβουλίες. Και όμως το ΠΑΣΟΚ ψήφισε στη Βουλή τα περισσότερα από τα νομοθετήματα που κατάθεσε η Νέα Δημοκρατία.

 

Θα ήταν καλά να εξηγήσει τι εκσυγχρονιστικό και μεταρρυθμιστικό είχαν αυτά τα νομοθετήματα.

 

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ είναι το μόνο από τα μεγάλα κόμματα της αριστεράς που δεν μιλά απλά για κακή διαχείριση από τη Νέα Δημοκρατία αλλά για ταξική διαχείριση σε βάρος των εργαζομένων. Και για την ανάγκη ταξικού αγώνα.

 

Καλεί για ένα ΚΚΕ «πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση».

 

«Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ! Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισμού, την Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, των λαών!»

 

Αυτά αποτελούν τους μόνους ουσιαστικούς στόχους που μπορεί να έχει ένα αριστερό κόμμα σήμερα.

 

Δεν μπορεί κάποιος να ελπίζει σε αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων που θα προέλθουν από τους θεσμούς της Ευρώπης στην εποχή της κρίσης.

 

Ούτε φυσικά σε εθνικές λύσεις απομονωμένα από την υπόλοιπη ΕΕ. Το 2015 και το κλείσιμο των τραπεζών στην Ελλάδα δείχνουν το πόση δύναμη διαθέτουν οι θεσμοί της ΕΕ απέναντι στα μεμονωμένα κράτη.

 

Μπορεί όμως κάποιος όχι μόνο να ελπίζει αλλά να είναι σίγουρος ότι θα υπάρξουν και αλλαγές και ανατροπές, όταν μπουν στη μάχη οι βαριές πυροβολαρχίες του ευρωπαϊκού προλεταριάτου, όπως είναι το γερμανικό και το γαλλικό.

 

Τα πρώτα σημάδια είναι εδώ όπως εντοπίζει και η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

 

«Από τις προηγούμενες Ευρωεκλογές, το 2019, στην Ελλάδα και σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη αναπτύχθηκαν μεγάλες εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις σε σύγκρουση µε την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών».

 

«Οι εργαζόμενοι βγήκαν στον δρόμο του αγώνα, διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους.

 

«Οι αγρότες µε τα τρακτέρ έστησαν αγωνιστικά µπλόκα σε μεγαλουπόλεις…»

 

«Εκατόµµύρια λαού και νεολαίας εκφράσανε την αλληλεγγύη τους στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό, καταδίκασαν το κράτος του Ισραήλ, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που το στηρίζουν».

 

«Οι αγώνες συνεχίζονται! Οι λαοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη!»

 

Μετα όμως από αυτές τις εξαιρετικές διαπιστώσεις, το ΚΚΕ καταλήγει ότι μόνο η έξοδος από την ΕΕ μπορεί να είναι ωφέλιμη. Το ΚΚΕ θέλει να πάρει την ευθύνη της διάλυσης της ΕΕ. Και να απαλλάξει τους ευρωπαίους καπιταλιστές από αυτήν.

 

Η ΕΕ θα διαλυθεί από τους ίδιους τους αστούς, όταν η κρίση θα κάνει ασυμβίβαστους τους ανταγωνισμούς τους. Μέσα σε θάλασσα εθνικισμού και συγκρούσεων.  

 

Αντί το ΚΚΕ να τους εγκαλεί ότι παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις τους για δεκαετίες για την ΕΕ που ένωσε τους λαούς, θα διαλύσουν την ΕΕ για χάρη των καπιταλιστικών συμφερόντων, καλεί το ίδιο για διάλυσή της.

 

«Η ΕΕ αποδείχτηκε φυλακή των λαών», συνεχίζει η ανακοίνωση.

 

Γιατί, ας πούμε, η καπιταλιστική Ελλάδα είναι λιγότερο φυλακή του ελληνικού λαού απ’ ότι η ΕΕ για τους ευρωπαϊκούς λαούς;

 

«Η ΕΕ είναι «µια μεγάλη οικογένεια» μεγάλων μονοπωλίων, αστικών κυβερνήσεων και κοµµάτων ενάντια στα δικαιώματα των λαών». Η Ελλάδα ή η κάθε χώρα ξεχωριστά, τι είναι;

 

«Η ΕΕ υπάρχει και λειτουργεί για τα κέρδη των καπιταλιστών». Ενώ η Ελλάδα;

 

«Η ΕΕ είναι συµµαχία των μονοπωλίων, διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση, αντίπαλος των λαών και δεν µπορεί να αλλάξει προς όφελός τους!» Ενώ η καπιταλιστική Γερμανία για παράδειγμα δεν είναι αντίπαλος των λαών και μπορεί να αλλάξει προς όφελος τους;

 

Είναι ιδιαίτερα προβληματικές οι λογικές προεκτάσεις των επιχειρημάτων του ΚΚΕ για έξοδο από την ΕΕ.   

 

Αυτή η επιμονή του ΚΚΕ για έξοδο από την ΕΕ δεν είναι ένα λάθος που λίγη σημασία έχει αφού έτσι και αλλιώς το ΚΚΕ βάζει στόχο τη ρήξη με το σύστημα.

 

Στην καμπάνια για έξοδο από την ΕΕ ηγούνται και θα ηγούνται οι ακροδεξιοί και οι φασίστες. Αυτοί είναι οι φυσιολογικοί ηγέτες αυτής της καμπάνιας. Και το αποτύπωμα της θα είναι ό,τι πιο εθνικιστικό.

 

Δεν υπάρχει αριστερό αποτύπωμα στην καμπάνια για διάλυση της ΕΕ.

 

Υπάρχουν πολλές συζητήσεις που πρέπει να γίνουν μέσα στα πλατιά στρώματα των εργαζομένων.

 

Αυτή τη στιγμή προέχει μέσα από αυτές τις εκλογές να βγει όσο το δυνατόν πιο αποδυναμωμένη η ΝΔ.

 

 

 

 

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΠΕΙΛΗΣ
ΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ RAFALE και τι πραγματικά εξυπηρετούν
ΗΠΑ, Ρωσία και Ουκρανικό
ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ-Ανοίγουν τις πόρτες του φρενοκομείου
Η Κύπρος μπροστά στη διχοτόμηση - Η συμμορία επικαλείται την εθνική ενότητα
ΚΑΙ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΩΡΑ προστίθεται σε ανεργία-φτώχεια και αναδεικνύει τα αδιέξοδα του παγκόσμιου συστήματος
Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία ΙΙ (έκτακτο άρθρο λόγω των εξελίξεων για τη στήλη “Ένας κόσμος ένας λαός”)
Ουκρανία: Ο θάνατος και η καταστροφή συνεχίζονται
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Φιλελεύθερη και αριστερή διανόηση πνίγηκαν στα γεγονότα
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - Διασώζει τη τιμή του ελληνικού κινήματος
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - Διασώζει την τιμή του ελληνικού κινήματος (2ο μέρος)
ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ «ΔΙΚΑΙΟ» ΤΟΥΣ και οι επιπτώσεις για τους λαούς του κόσμου
ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ; Που ακόμα και να υποχρεωθούν σε ειρήνη, ετοιμάζονται για τον επόμενο πόλεμο…
ΣΤΗΝΕΤΑΙ ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ - Τα κινήματα των λαών μπορούν και πρέπει να το ανατρέψουν
“Πλησιάζουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο της ανθρώπινης ιστορίας”
Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και το Πάσχα των χριστιανών – Κάνει ο Θεός πολέμους;
ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ -ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΣΙΩΠΗΣ Οι επιλογές δεν ήταν μόνο Μακρόν ή Λεπέν
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ… φέρνουν όλο και πιο κοντά και το τέλος τους
H ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΓαλλία: Βάζουν ξανά μπροστά οι μηχανές της ιστορίας;Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ - Η σύγκρουση δυο σοβινισμών όπως τη μαρτυρούν οι ομαδικοί τάφοι
Εγκλήματα στην Κύπρο - "Χρειάζονται χίλιες φωνές για να πουν μιαν αλήθεια"
ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ «Δεν υπάρχουν βάρβαροι λαοί, υπάρχουν βάρβαρες σχολές σκέψης… ο διεθνισμός ήταν η απάντηση στις δικές μου εθνικιστικές αντιλήψεις»
Αντί απάντησης βρίσκουν καταφύγιο στην κατηγορία του προδότη
Γαλλικές βουλευτικές εκλογές – Εξαιρετικές εξελίξεις για την Ευρώπη και τον κόσμο
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνοδοί των Δυτικών
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΜΒΛΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ - Πόση δημοκρατία χωρά σε ένα καπιταλισμό της οικονομικής κρίσης;
Κύπρος 1974 - Ευρώπη και κόσμος 2022
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Και η ειρήνη που χάθηκε από τον ορίζοντα
Ο δοξασμένος από τους δυτικούς Γκορμπατσόφ
Μετασοβιετική Ρωσία
Θεσσαλονίκη: Εξαγγελίες Τσίπρα
ΠΙΘΑΝΗ ΝΕΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Ακροδεξιοί/φασίστες στην Ιταλική κυβέρνηση
Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Υποκρισία και απανθρωπιά σε όλο τους το μεγαλείο
Δολοφονίες στο Αιγαίο – Τεράστιες οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Εξαγγελία παναπεργίας (Για μια θέση στον ήλιο)
Επετειακό για τη Ρωσική Επανάσταση
Ρωσική Επανάσταση (2ο κείμενο)
Ρωσική Επανάσταση (3ο κείμενο)
Ρωσική Επανάσταση (4ο κείμενο)Ρωσική Επανάσταση (5ο κείμενο)
Ρωσική Επανάσταση (6ο κείμενο)
Μια κατάσταση εκτός ελέγχου που πρέπει να κτυπήσει καμπανάκι για την αριστερά
Σκάνδαλο Καϊλή (ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ) ή σκάνδαλο ευρωπαϊκών θεσμών;
«Η ενεργειακή κρίση θα διαβρώσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης το 2023» Economist Intelligence Unit
«Η βιομηχανική παραγωγή έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται κατακόρυφα» Economist Intelligence Unit
ΣΥΡΙΖΑ: Μπροστά σε νέα διακυβέρνηση;
ΣΥΡΙΖΑ: Μπροστά σε νέα διακυβέρνηση; (2ο κείμενο)ΣΥΡΙΖΑ: Μπροστά σε νέα διακυβέρνηση; (3ο κείμενο)
ΣΥΡΙΖΑ: Μπροστά σε νέα διακυβέρνηση; (4ο κείμενο)Ο ανθρωπισμός «ξεχειλίζει» όταν φονιάς είναι ο σεισμός αλλά όλα είναι εντάξει όταν φονιάς είναι ο πόλεμοςΚάτω από την επιφάνεια πολύ δυσοίωνων εξελίξεων
Ουκρανία: Ένα χρόνο μετά - Η δολοφονία μιας χώραςΑπόρριψη κινεζικού σχεδίου ειρήνης – Σκηνικό παγκόσμιου πολέμου
Κοινωνική έκρηξη – «Κεραυνός εν αιθρία;»
Αθλια οικονομική και πολιτική κατάσταση και το έγκλημα στους σιδηροδρόμουςΠρώτα η Silicon Valley και η Signature Bank στις ΗΠΑ - Μετά η Credit Suisse στην Ελβετία – Μετά τι;
Τραπεζικές καταρρεύσεις ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας κρίσης
Χωρίς τέλος οι επιπτώσεις – Απόλυτα αδιέξοδα για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα
ΚΥΠΡΟΣ: Είκοσι χρόνια από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων
Η τελική φάση της εξέγερσης των Τουρκοκυπρίων
Απρίλης 2003 – Το τείχος του διαχωρισμού της Κύπρου ραγίζει
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – Μια σύντομη τοποθέτηση για την κρίση, τη δεξιά, το αριστερό μέτωπο και το πρόγραμμα
Ελληνικές εκλογές: Πολύ άσχημα αποτελέσματα – Ακόμη πιο άσχημες ερμηνείες των κακών αποτελεσμάτων
Με αφορμή τους «παράνομους» μετανάστες της προηγούμενης εβδομάδας
Με αφορμή το έγκλημα στην Πύλο – Το νέο είδος (ο άνθρωπος) οργανώνεται σε κοινότητες
Με αφορμή το έγκλημα στην Πύλο – Από την εμφάνιση του ανθρώπου στις ταξικές κοινωνίες και το κράτος
Μπροστά στην κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ
Χάνεται η πίστη στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα από τα επιτελεία του – Αλλά παραμένει από αριστερά
 Μπροστά στην κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και μπροστά στην παγκόσμια κρίση
 Μιάμιση δεκαετία μετά
Μιάμιση δεκαετία μετά (2ο κείμενο)
Μιάμιση δεκαετία μετά (3ο κείμενο)
Μιάμιση δεκαετία μετά (4ο κείμενο)
Μιάμιση δεκαετία μετά (5ο κείμενο)
Μιάμιση δεκαετία μετά (6ο κείμενο)
Μιάμιση δεκαετία μετά (7ο κείμενο)
Μιάμιση δεκαετία μετά (8ο κείμενο)
Μιάμιση δεκαετία μετά (9ο κείμενο)
Μιάμιση δεκαετία μετά (10ο κείμενο)
Μιάμιση δεκαετία μετά (11ο κείμενο)
Η παγκόσμια οικονομική κατάσταση μιάμιση δεκαετία μετά (12ο κείμενο)
Μιάμιση δεκαετία μετά – Η κρίση είναι εδώ και χειροτερεύει (13ο κείμενο)
Μιάμιση δεκαετία μετά – Τραπεζικές καταρρεύσεις (14ο κείμενο)
Από τις αταξικές στις ταξικές κοινωνίες και η άρνηση της άρνησης – Μιάμιση δεκαετία μετά (15ο κείμενο)
Η εμφάνιση των ταξικών κοινωνιών, η δημιουργία του κράτους και η αναπόφευκτη πτώση του - Μιάμιση δεκαετία μετά (16ο κείμενο)
Μιάμιση δεκαετία μετά – «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» (17ο και τελευταίο κείμενο)
Δήλωση αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ – Σε ποιους πραγματικά απευθύνονται;
Παλαιστίνη: Δικαίωση και ειρήνη είναι οι στόχοι – Το ζήτημα είναι πως επιτυγχάνονται;
ΣΥΡΙΖΑ: Το κόμμα κατέρρευσε χωρίς οι απώλειές του να παραμείνουν στ’ αριστερά – Κανένας δεν μπορεί να χαίρεται
Η κατάσταση είναι αδιέξοδη μέσα στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα
ΜΑΡΞ: Πάντα επίκαιρος
ΜΑΡΞ: «Προλετάριοι του κόσμου ενωθείτε»
«Ο Μαρξισμός ενάντια στην ομοφυλοφιλία» - Ήταν να το ακούσουμε κι’ αυτό
Επιστολική ψήφος: Ένα πολύ αντιδραστικό νομοθέτημα
Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ και πόσο ασφαλής μπορεί κάποιος να νιώθει
Οι Ευρωπαίοι αγρότες ταρακουνούν το σύστημα
Γενοκτονία στη Γάζα
Ουκρανία: Σχοινοβατώντας σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο
Οι γελοίες αλλά και επικίνδυνες δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας
Τερατώδεις ανισότητες – «Το αίσθημα είναι όπως τις τελευταίες μέρες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας»
Να που τους «τεμπέληδες» Έλληνες εργαζόμενους μιμούνται τώρα και οι Γερμανοί εργαζόμενοι
Ελληνική Επανάσταση – Μύθοι και πραγματικότητες
Ελληνική Επανάσταση – Μύθοι και πραγματικότητες (μέρος 2ο)
ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ - Και το «έγκλημα» της συγκάλυψης των ευθυνών του οικονομικού συστήματος
Από τη γενοκτονία στην παγκόσμια απειλή
Νέα οικονομική ενίσχυση της σφαγής στην Ουκρανία
ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ: Η εποχή της επαναστατικής δράσης και ηθικής
Γάζα: Φωτιά και θάνατος
Από τη θάλασσα στη ξηρά και η εμφάνιση του ανθρώπου
Λούση, το μεγάλο άλμα στην εξέλιξη του ανθρώπου