Από τη συντριβή της Νέας Δημοκρατίας, η αριστερά όχι μόνο δεν κέρδισε, αλλά έχασε ψήφους. Όλη η αριστερά.
Κάτω από το βάρος αυτής της μεγάλης ήττας, παρουσιάζονται πληθώρα φωνών που μιλούν για την ενότητά της. Ενότητα χωρίς καν άνοιγμα συζήτησης για το τι πήγε στραβά.
Το ζήτημα όμως είναι ότι και ενωμένη να παρουσιαστεί η αριστερά και να κυβερνήσει με την πολιτική που ο Σύριζα αλλά και το ΠΑΣΟΚ πιο πριν κυβέρνησαν, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.
Το ζήτημα είναι ότι οι σημερινοί προπαγανδιστές της ενότητας την βλέπουν απλά ως τον εύκολο και σύντομο δρόμο να ελπίζουν ξανά για εξουσία και όλα τα καλά που αυτή θα τους φέρει.
Το ζήτημα είναι ότι όλοι την εννοούν κάτω από τη δική τους ηγεσία.
Το ζήτημα είναι ότι δεν φαίνεται να έχουν καμιά επίδραση στην ελληνική κοινωνία.
Θα ήταν μια τεράστια έκπληξη, αν τελικά δημιουργηθεί ένας τέτοιος φορέας.
Η προσπάθεια θα κολλήσει στις φιλοδοξίες των πρωταγωνιστών της καμπάνιας. Αλλά και στο ότι τίποτε ουσιαστικό δεν ακούγεται που να αγγίζει το ζήτημα τι πήγε λάθος και οδηγηθήκαμε σε αυτή την καταβαράθρωση.
Τίποτε που να προσπαθεί να κρίνει αν η ανατροπή, για παράδειγμα, του δημοψηφίσματος και η εγκατάλειψη των στόχων του Σύριζα ήταν σωστή ή λάθος κίνηση.
Το ΠΑΣΟΚ που έτσι και αλλιώς ήταν ενάντια στους στόχους του τότε Σύριζα, τι μπορεί να πει τώρα;
Ούτε φυσικά ακούγεται κουβέντα για το πως ο Σύριζα πήρε την εξουσία το 2015. Και ότι δεν ήταν η ενότητα της αριστεράς που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία αλλά ένα πρόγραμμα που τον διαφοροποίησε ξεκάθαρα από το ΠΑΣΟΚ που είχε πάρει εξουσία λίγα χρόνια πριν με 44%.
Ένα πρόγραμμα που τον έφερε σε κάθετη αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατακρήμνισε.
Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ανήλθε στην εξουσία όχι μέσα από οποιαδήποτε ενότητα υπαρχόντων συνασπισμών που δεν είχαν να πουν κάτι που να εμπνεύσει, αλλά μέσα από την ενότητα ρευμάτων και απόψεων που κατέληξαν σε μια κοινή, ανατρεπτική συνισταμένη:
Τη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη που μιλούσε για κρατικοποίηση των βασικών μονοπωλίων και, ακόμα, για το δικαίωμα του λαού να αντιδράσει με επαναστατικό τρόπο σε πιθανή αντίδραση αυτών που θα χάσουν τα προνόμια τους.
Τα περί ενότητάς με ανακύκλωση των παλιών ή εμφάνιση νέων, οι οποίοι δεν έχουν πολιτικό στίγμα θα αφήσει παγερά αδιάφορους πολύ περισσότερους από το 60% που δεν ψήφισε στις τελευταίες εκλογές.
Το πόσο εκφυλισμένη είναι η περί ενότητας ιστορία, φαίνεται και από την «ηχηρή» κατάθεση υποψηφιότητας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, από τον Χάρη Δούκα. Που δεν έχει να επιδείξει κάτι άλλο από την επαγγελματική του δραστηριότητα και βραβεύσεις και μια πολιτική δράση, μόνο στην κορυφή του απαξιωμένου ΠΑΣΟΚ, από το…2022 τουλάχιστον. Και ότι βγήκε Δήμαρχος Αθήνας στον 2ο γύρο καθαρά ως αντίδραση του κόσμου στην πιθανότητα να βγει ο Μπακογιάννης, της οικογένειας Μητσοτάκη -στον πρώτο γύρο είχε πάρει 14,19%.
Σε µια συνάντηση του πιο πάνω κύριου µε τον εκδότη Νίκο Χατζηνικολάου, πήγε µε τον «συμβουλάτορα» Χρήστο Πρωτόπαπα, που υπηρέτησε και τον Σημίτη, και τη Φώφη Γεννηματά αλλά, ακόμα, και τον τωρινό Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη - τόσο ανατρεπτική υποψηφιότητα, κάτι που λίγο πολύ ισχύει για όλες τις άλλες υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί. Που αλληλοφαγώνονται χωρίς ουσιαστικές πολιτικές διαφορές για… χάριν της ενότητας.
Μέσα στον Σύριζα εξελίσσεται ένα μπάχαλο, που φαίνεται να υπομονεύει τις δυνατότητες επιβίωσης του Κασσελάκη. Του Κασσελάκη που έβαζε μπροστά για αυτόνομη πορεία, που όμως δεν θα τον πείραζε η ενότητα της αριστεράς, φτάνει να ήταν ο ίδιος επικεφαλής.
Η σύμπηξη μετώπου από την αριστερά στη Γαλλία που ονομάστηκε λαϊκό μέτωπο, φαίνεται να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους επίδοξους νέους ηγέτες της ενωμένης αριστεράς στην Ελλάδα.
Η σύμπτυξη αυτού του μετώπου στήθηκε πάνω στην επέλαση της ακροδεξιάς της Λεπέν, του κόμματος της Εθνικής Συσπείρωσης (RN), που πήρε τελικά το 33% στον πρώτο γύρο.
Η αριστερή συμμαχία του Ενωμένου Λαϊκού Μετώπου ακολούθησε με 28%, ενώ τρίτος με μεγάλη διαφορά ήρθε ο προεδρικός συνασπισμός «Μαζί» του Εμανουέλ Μακρόν με 20%.
Οι επίδοξοι Έλληνες ηγέτες της «Ενωμένης Αριστεράς» φυσικά δεν αναφέρουν ούτε κουβέντα για το τι θεωρούν ως αιτία που το «λαϊκό» μέτωπο έμεινε πίσω από το RN της Λεπέν κατά 5%, ενώ πριν δυο χρόνια είχε προηγηθεί κατά 7%. Ούτε φυσικά ότι το RN πήρε περίπου 12 εκατομμύρια ψήφους, σχεδόν τρεις φορές πάνω από τα 4,2 εκατομμύρια που πήρε μόλις δυο χρόνια πριν.
Ούτε για το ότι αυτοί οι συνασπισμοί δημιουργούντα τα τελευταία τριάντα περίπου χρόνια, πάντα στη βάση αντιμετώπισης της ακροδεξιάς και του φασισμού που… δεν αντιμετώπισαν και που αποτελούν τώρα απειλή για όλη την Ευρώπη.
Ο Μελανσόν, δεν φαίνεται τώρα να είναι τόσο κυρίαρχη μορφή στο μέτωπο.
Το πρόγραμμα του μετώπου πριν δυο χρόνια, που ήταν βασικά το πρόγραμμα του κόμματος του Μελανσόν, μιλούσε για πράγματα εντελώς έξω από αυτά που είχαμε συνηθίσει να ακούμε, με κύριο την «Κοινωνικοποίηση γενικών τραπεζών, με σκοπό τη χρηματοδότηση πολύ μικρών επιχειρήσεων… και την ενίσχυση του δημόσιου προϋπολογισμού».
Και κατέληγε με κάτι πάλι εντελώς έξω από αυτά που είχαμε συνηθίσει να ακούμε: «Αφού ο καπιταλισμός δεν υποστηρίζει τη δημοκρατία, ας τον αντικαταστήσουμε».
Για τους δικούς τους λόγους και κύρια λόγω των πολύ χαμηλών ποσοστών τους, δέχθηκαν τότε αυτό το πρόγραμμα οι σοσιαλδημοκράτες, οι πράσινοι και οι ευρωκομουνιστές -όπως και σήμερα. Και δημιουργήθηκαν πραγματικά ελπίδες ότι κάτι πολύ μεγάλο συνέβαινε στην καρδιά της Ευρώπης
Μόνο που η συμμαχία έσπασε αμέσως μετά τις εκλογές. Και για να την συστήσει ξανά τώρα ο Μελανσόν φαίνεται να έκανε υποχωρήσεις στις πιο αναξιόπιστες πολιτικές ηγεσίες για χάρη της ενότητας. Μια τέτοια υποχώρηση είναι η στήριξη της Ουκρανίας, του ΝΑΤΟ δηλαδή, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο Δύσης - Ρωσίας.
Παρόλα αυτά, είναι δυνατόν κάποια αριστερή πολιτική δύναμη στον κόσμο να υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί αυτή τη συμμαχία; Μάλλον δεν είναι. Το ζήτημα όμως είναι, όπως και ήταν τα τελευταία τριάντα χρόνια, τι θα κάνει αυτή η συμμαχία όταν οι εκλογικές διαδικασίες έχουν τελειώσει.
Η ενότητα της αριστεράς που δεν επιτυγχάνεται στη βάση ενός ελάχιστου προγράμματος εξόδου από τον καπιταλισμό, που να συμπεριλαμβάνει κρατικοποίηση των τραπεζών με κοινωνικό έλεγχο, που να μην βάζει με τον πιο εμφαντικό τρόπο την ανάγκη για πανευρωπαϊκό αγώνα και συντονισμό, είναι καταδικασμένη.
Η τεράστια αποχή στις Ελληνικές εκλογές, που είναι κύρια εργαζόμενοι που κάποτε ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και Σύριζα και σίγουρα ψήφισαν ‘ΌΧΙ’ στο Δημοψήφισμα, ξέρει ότι η συντριπτική πλειοψηφία στα ηγετικά στρώματα των μαζικών κομμάτων της αριστεράς είναι έτοιμη να συνθηκολογήσει, για να μην χρησιμοποιήσουμε άλλη λέξη, μόλις το κεφάλαιο δείξει τις διαθέσεις του απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια καλυτέρευσης των συνθηκών διαβίωσης του κόσμου.
Αν την περίοδο που «μεσουρανούσε» ο καπιταλισμός, επέτρεψε στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να κάνει παραχωρήσεις, σήμερα δεν μπορεί να ανεχθεί τίποτε. Η περίπτωση Σύριζα και το κλείσιμο των Ελληνικών τραπεζών από τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού κεφαλαίου, δεν μπορεί να αφήνουν καμιά αμφιβολία. Ποιος αναμένεται να τους αντιταχθεί;
Αυτοί που σήμερα μιλούν για ενότητα της αριστεράς στην Ελλάδα, δεν έχουν να επιδείξουν το παραμικρό για το τι πραγματικά σημαίνει ενότητα, όχι κοινοβουλευτική ή κυβερνητική μέσω παζαρεμάτων, αλλά ενότητα του απλού κόσμου στους δρόμους. Όπως αυτή που έγινε με πρωτοβουλία του απλού κόσμου, χωρίς κάλεσμα από οποιοδήποτε κόμμα, μετά τη δολοφονία Φύσσα, που έβαλε στο κατόπι τους φασίστες και ανάγκασε την κυβέρνηση Σαμαρά να δράσει για να ανακόψει αυτή τη μαζική πρωτοβουλία.
Κάτω από τις εκρηκτικές συνθήκες μια νέα παγκόσμιας κρίσης, θα στραφούν ξανά οι μάζες στην κατεύθυνση του αγώνα και θα απαιτήσουν τη συνένωση δυνάμεων που φανερά θα πολεμούν το σημερινό κατεστημένο και θα έχουν μια παράδοση πραγματικών αγώνων που θα τους προσδίδει αξιοπιστία.
Με τα σημερινά δεδομένα όμως καμιά ελπίδα δεν μπορεί να υπάρξει με τη συνένωση προσώπων στην κορυφή και πολιτικών που έχουν οδηγήσει την αριστερά στην απαξίωση.
ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΠΕΙΛΗΣ
ΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ RAFALE και τι πραγματικά εξυπηρετούν
ΗΠΑ, Ρωσία και Ουκρανικό
ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ-Ανοίγουν τις πόρτες του φρενοκομείου
Η Κύπρος μπροστά στη διχοτόμηση - Η συμμορία επικαλείται την εθνική ενότητα
ΚΑΙ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΩΡΑ προστίθεται σε ανεργία-φτώχεια και αναδεικνύει τα αδιέξοδα του παγκόσμιου συστήματος
Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία ΙΙ (έκτακτο άρθρο λόγω των εξελίξεων για τη στήλη “Ένας κόσμος ένας λαός”)
Ουκρανία: Ο θάνατος και η καταστροφή συνεχίζονται
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Φιλελεύθερη και αριστερή διανόηση πνίγηκαν στα γεγονότα
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - Διασώζει τη τιμή του ελληνικού κινήματος
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - Διασώζει την τιμή του ελληνικού κινήματος (2ο μέρος)
ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ «ΔΙΚΑΙΟ» ΤΟΥΣ και οι επιπτώσεις για τους λαούς του κόσμου
ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ; Που ακόμα και να υποχρεωθούν σε ειρήνη, ετοιμάζονται για τον επόμενο πόλεμο…
ΣΤΗΝΕΤΑΙ ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ - Τα κινήματα των λαών μπορούν και πρέπει να το ανατρέψουν
“Πλησιάζουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο της ανθρώπινης ιστορίας”
Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και το Πάσχα των χριστιανών – Κάνει ο Θεός πολέμους;
ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ -ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΣΙΩΠΗΣ Οι επιλογές δεν ήταν μόνο Μακρόν ή Λεπέν
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ… φέρνουν όλο και πιο κοντά και το τέλος τους
H ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΓαλλία: Βάζουν ξανά μπροστά οι μηχανές της ιστορίας;Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ - Η σύγκρουση δυο σοβινισμών όπως τη μαρτυρούν οι ομαδικοί τάφοι
Εγκλήματα στην Κύπρο - "Χρειάζονται χίλιες φωνές για να πουν μιαν αλήθεια"
ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ «Δεν υπάρχουν βάρβαροι λαοί, υπάρχουν βάρβαρες σχολές σκέψης… ο διεθνισμός ήταν η απάντηση στις δικές μου εθνικιστικές αντιλήψεις»
Αντί απάντησης βρίσκουν καταφύγιο στην κατηγορία του προδότη
Γαλλικές βουλευτικές εκλογές – Εξαιρετικές εξελίξεις για την Ευρώπη και τον κόσμο
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνοδοί των Δυτικών
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΜΒΛΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ - Πόση δημοκρατία χωρά σε ένα καπιταλισμό της οικονομικής κρίσης;
Κύπρος 1974 - Ευρώπη και κόσμος 2022
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Και η ειρήνη που χάθηκε από τον ορίζοντα
Ο δοξασμένος από τους δυτικούς Γκορμπατσόφ
Μετασοβιετική Ρωσία
Θεσσαλονίκη: Εξαγγελίες Τσίπρα
ΠΙΘΑΝΗ ΝΕΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Ακροδεξιοί/φασίστες στην Ιταλική κυβέρνηση
Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Υποκρισία και απανθρωπιά σε όλο τους το μεγαλείο
Δολοφονίες στο Αιγαίο – Τεράστιες οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Εξαγγελία παναπεργίας (Για μια θέση στον ήλιο)
Επετειακό για τη Ρωσική Επανάσταση
Ρωσική Επανάσταση (2ο κείμενο)
Ρωσική Επανάσταση (3ο κείμενο)
Ρωσική Επανάσταση (4ο κείμενο)Ρωσική Επανάσταση (5ο κείμενο)
Ρωσική Επανάσταση (6ο κείμενο)
Μια κατάσταση εκτός ελέγχου που πρέπει να κτυπήσει καμπανάκι για την αριστερά
Σκάνδαλο Καϊλή (ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ) ή σκάνδαλο ευρωπαϊκών θεσμών;
«Η ενεργειακή κρίση θα διαβρώσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης το 2023» Economist Intelligence Unit
«Η βιομηχανική παραγωγή έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται κατακόρυφα» Economist Intelligence Unit
ΣΥΡΙΖΑ: Μπροστά σε νέα διακυβέρνηση;
ΣΥΡΙΖΑ: Μπροστά σε νέα διακυβέρνηση; (2ο κείμενο)ΣΥΡΙΖΑ: Μπροστά σε νέα διακυβέρνηση; (3ο κείμενο)
ΣΥΡΙΖΑ: Μπροστά σε νέα διακυβέρνηση; (4ο κείμενο)Ο ανθρωπισμός «ξεχειλίζει» όταν φονιάς είναι ο σεισμός αλλά όλα είναι εντάξει όταν φονιάς είναι ο πόλεμοςΚάτω από την επιφάνεια πολύ δυσοίωνων εξελίξεων
Ουκρανία: Ένα χρόνο μετά - Η δολοφονία μιας χώραςΑπόρριψη κινεζικού σχεδίου ειρήνης – Σκηνικό παγκόσμιου πολέμου
Κοινωνική έκρηξη – «Κεραυνός εν αιθρία;»
Αθλια οικονομική και πολιτική κατάσταση και το έγκλημα στους σιδηροδρόμουςΠρώτα η Silicon Valley και η Signature Bank στις ΗΠΑ - Μετά η Credit Suisse στην Ελβετία – Μετά τι;
Τραπεζικές καταρρεύσεις ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας κρίσης
Χωρίς τέλος οι επιπτώσεις – Απόλυτα αδιέξοδα για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα
ΚΥΠΡΟΣ: Είκοσι χρόνια από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων
Η τελική φάση της εξέγερσης των Τουρκοκυπρίων
Απρίλης 2003 – Το τείχος του διαχωρισμού της Κύπρου ραγίζει
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – Μια σύντομη τοποθέτηση για την κρίση, τη δεξιά, το αριστερό μέτωπο και το πρόγραμμα
Ελληνικές εκλογές: Πολύ άσχημα αποτελέσματα – Ακόμη πιο άσχημες ερμηνείες των κακών αποτελεσμάτων
Με αφορμή τους «παράνομους» μετανάστες της προηγούμενης εβδομάδας
Με αφορμή το έγκλημα στην Πύλο – Το νέο είδος (ο άνθρωπος) οργανώνεται σε κοινότητες
Με αφορμή το έγκλημα στην Πύλο – Από την εμφάνιση του ανθρώπου στις ταξικές κοινωνίες και το κράτος
Μπροστά στην κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ
Χάνεται η πίστη στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα από τα επιτελεία του – Αλλά παραμένει από αριστερά
Μπροστά στην κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και μπροστά στην παγκόσμια κρίση
Μιάμιση δεκαετία μετά
Μιάμιση δεκαετία μετά (2ο κείμενο)
Μιάμιση δεκαετία μετά (3ο κείμενο)
Μιάμιση δεκαετία μετά (4ο κείμενο)
Μιάμιση δεκαετία μετά (5ο κείμενο)
Μιάμιση δεκαετία μετά (6ο κείμενο)
Μιάμιση δεκαετία μετά (7ο κείμενο)
Μιάμιση δεκαετία μετά (8ο κείμενο)
Μιάμιση δεκαετία μετά (9ο κείμενο)
Μιάμιση δεκαετία μετά (10ο κείμενο)
Μιάμιση δεκαετία μετά (11ο κείμενο)
Η παγκόσμια οικονομική κατάσταση μιάμιση δεκαετία μετά (12ο κείμενο)
Μιάμιση δεκαετία μετά – Η κρίση είναι εδώ και χειροτερεύει (13ο κείμενο)
Μιάμιση δεκαετία μετά – Τραπεζικές καταρρεύσεις (14ο κείμενο)
Από τις αταξικές στις ταξικές κοινωνίες και η άρνηση της άρνησης – Μιάμιση δεκαετία μετά (15ο κείμενο)
Η εμφάνιση των ταξικών κοινωνιών, η δημιουργία του κράτους και η αναπόφευκτη πτώση του - Μιάμιση δεκαετία μετά (16ο κείμενο)
Μιάμιση δεκαετία μετά – «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» (17ο και τελευταίο κείμενο)
Δήλωση αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ – Σε ποιους πραγματικά απευθύνονται;
Παλαιστίνη: Δικαίωση και ειρήνη είναι οι στόχοι – Το ζήτημα είναι πως επιτυγχάνονται;
ΣΥΡΙΖΑ: Το κόμμα κατέρρευσε χωρίς οι απώλειές του να παραμείνουν στ’ αριστερά – Κανένας δεν μπορεί να χαίρεται
Η κατάσταση είναι αδιέξοδη μέσα στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα
ΜΑΡΞ: Πάντα επίκαιρος
ΜΑΡΞ: «Προλετάριοι του κόσμου ενωθείτε»
«Ο Μαρξισμός ενάντια στην ομοφυλοφιλία» - Ήταν να το ακούσουμε κι’ αυτό
Επιστολική ψήφος: Ένα πολύ αντιδραστικό νομοθέτημα
Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ και πόσο ασφαλής μπορεί κάποιος να νιώθει
Οι Ευρωπαίοι αγρότες ταρακουνούν το σύστημα
Γενοκτονία στη Γάζα
Ουκρανία: Σχοινοβατώντας σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο
Οι γελοίες αλλά και επικίνδυνες δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας
Τερατώδεις ανισότητες – «Το αίσθημα είναι όπως τις τελευταίες μέρες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας»
Να που τους «τεμπέληδες» Έλληνες εργαζόμενους μιμούνται τώρα και οι Γερμανοί εργαζόμενοι
Ελληνική Επανάσταση – Μύθοι και πραγματικότητες
Ελληνική Επανάσταση – Μύθοι και πραγματικότητες (μέρος 2ο)
ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ - Και το «έγκλημα» της συγκάλυψης των ευθυνών του οικονομικού συστήματος
Από τη γενοκτονία στην παγκόσμια απειλή
Νέα οικονομική ενίσχυση της σφαγής στην Ουκρανία
ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ: Η εποχή της επαναστατικής δράσης και ηθικής
Γάζα: Φωτιά και θάνατος
Από τη θάλασσα στη ξηρά και η εμφάνιση του ανθρώπου
Λούση, το μεγάλο άλμα στην εξέλιξη του ανθρώπου
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Η κατάσταση στην αριστερά και η σημασία τους
Τριάντα χρόνια μετά
Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο – 30 χρόνια μετά (β’ μέρος)
Ελληνικές εκλογές: Η αποχή και η έλλειψη ελπίδας κατέγραψαν ιστορικά ρεκόρ